By Klára: BYLA JSEM TU / KNIŽNÍ RECENZE

neděle 19. dubna 2020

BYLA JSEM TU / KNIŽNÍ RECENZE


Ahojte! ☺

Pro následující dny mám pro vás připraveno hned několik knižních recenzí. Protože všechno zlé je pro něco dobré, aktuální situace mi umožnila vytvořit si více času na čtení. Takže jsem v poslední době přečetla v průměru jednu knihu za týden. Což je u mě opravdu obrovský úspěch, protože jinak mám jednu knihu tak na měsíc až dva. (Jsem ostuda, no.) No, takže maturitní četbu mám splněnou, a mohla jsem se tak pustit i do „nepovinných“ knih. Tohle je první z nich! ☺


Název: Byla jsem tu

Autor: Gayle Formanová

Stránky: 264

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2016




Moje anotace

Meg, studentka, dcera, sestra a kamarádka spáchala sebevraždu. Naplánovala vše tak, aby nebylo žádných pochyb, že se k tomuto kroku rozhodla sama. Avšak její rodina ani nejlepší kamarádka Cody neměli žádné tušení, že tuhle originální a výjimečnou dívku něco trápí. Cody si odmítá připustit, že Meg k tomuto činu došla jen tak, sama od sebe. A tak se rozhodne pátrat po stopách, které by ji přesvědčily o její pravdě. Vydá se do města, kde Meg studovala, poznává její spolubydlící, přátele i místa, kam chodila. Dostává se také k jejímu počítači. Je ale pocit Cody správný? Opravdu se Meg nerozhodla sama? A co se vlastně odehrávalo v jejím životě po dobu, kdy neměla Cody po svém boku?




Můj názor

Nakladatelství Yoli mám vyloženě spojené s příběhy pro mladé dívky. A je to tak vlastně správně, protože se opravdu specializuje na žánr young adult. Četla jsem pár knih, které toto nakladatelství vydalo, třeba před čtyřmi nebo pěti lety. A to je přesně ten věk, ve kterém by tyto knihy měly být čtené.
Nápad knížky se mi líbil, v tom nebyl problém. Bohužel ale ten způsob, jakým byl příběh vyprávěn, se mi nelíbil. Nehledě na to, že hlavní postava mi teda byla dost nesympatická.
Nebyla jsem moc schopná se ztotožnit ani s Benem, její matkou nebo přáteli Meg. Všechno se to prostě odehrávalo ve světě, který nebyl mým šálkem kávy.
Celkové rozuzlení nebylo úplně špatné, ale nějak to ve mně nevzbuzovalo ten strach nebo napětí. Měla jsem pocit, že by mělo, ale nějak se nic z toho nedostavilo. Jestli to byla chyba autorky a jejího popisu, nebo moje, to už asi neumím úplně posoudit.
Myslím si ale, že kdybych knížku četla třeba ve čtrnácti, nepřišla by mi špatná. Nicméně teď, když jsem o pět let starší, mi tohle bohužel nestačí.
Výjimečně jsem nezačala obálkou. Tou to teď naopak zakončím, abychom tu na závěr měli něco pozitivního. Protože ta se mi líbí. Nenašla jsem sice spojitost toho ptáka a těch barviček se samotným příběhem, ale takhle na první pohled působí hezky.


Hodnocení

Upřímně, když jsem četla anotaci, zaujala mě. (Taky proto jsem si knížku koupila, že?) Ale když se přede mnou prostě otevřel ten příběh, nebylo to ono. Nezanechalo to ve mně žádnou emoci, ani samotné pocity při čtení se nedostavovaly. Pro mladší slečny tohle bude asi spíš, než pro mě. Už jsem možná mimo cílovou věkovou kategorii tohoto nakladatelství. Nebo minimálně této knihy. (To zní, jako by mi bylo osmdesát...)
Já osobně jsem v ní bohužel nenašla žádné kouzlo. Takže možná vyškrábnu nějaký bod za nápad, za dobře vymyšlené situace, spojitosti a rozuzlení. A za obálku. Ani tak se ale nedostáváme na moc vysoké hodnocení. Za mě osobně je to tak maximálně 5/10.


Věřte mi, že raději chválím, než kritizuji. A že bych mnohem raději psala něco pozitivního a dala vám tak tip na dobrou knihu. Ale ne vždy to prostě jde. A dneska, u této knihy, to bohužel nešlo.

Schválně mi dejte vědět, jestli jste knížku četli, a co na ni říkáte vy. Popřípadě jestli ještě zabrouzdáte mezi knihy nakladatelství Yoli, nebo se v jejich dílech (už) nenacházíte. ☺

A já se jako vždycky těším u dalšího článku! ☺

K.

2 komentáře:

  1. Hm, v práci som po nej pokukovala, a vedela som prečo ma intuícia odrádza :D Uľahčila si mi trápenie, ďakujem. <3 A môžeš mať úplnú pravdu, v tom že yoli dosť sústredí svoju tvorbu na YA kategóriu, bohužiaľ jej často robí deservice, pretože vydávajú veľmi priemerné tituly, v podstate majú veľmi málo kníh ktoré by nejak vyčnievali alebo hviezdili. Čitatelia často na príklade kníh z vydavateľstva yoli odmietajú všetkú literatúru pre mladých dospelých :/ Verím ale že na ňu nezanevrieš napriek zlej skúsenosti.:)
    FL
    www.myforbiddenlibrary.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti ušetřila nějakou tu korunu. Rozhodně bude lepší si za ty peníze pořídit něco jiného. Tohle je pro mě fakt průměrná a nezajímavá kniha.
      Od Yoli jsem četla myslím tři knihy, je to už ale pár let zpátky. A tam se mi příběhy líbily. Byly od Colleen Hooverové a fakt mě bavily. Takže zanevřít na YA nechci. Jedna kniha určitého typu mi určitě nezkazí dojem ze všech ostatních tohoto žánru! ☺

      Vymazat