By Klára: ODCVIČENO V SRPNU - ČTRNÁCTIDENNÍ PAUZA A JÓGOVÝ NÁVRAT S ČESKÝMI LEKTORY /2022

čtvrtek 1. září 2022

ODCVIČENO V SRPNU - ČTRNÁCTIDENNÍ PAUZA A JÓGOVÝ NÁVRAT S ČESKÝMI LEKTORY /2022


Ahojte! ☺

Můj srpen po cvičební stránce rozhodně nevypadal tak, jak jsem si původně myslela. Posledního července se mi totiž rozjely nějaké zdravotní komplikace, takže jsem se na čtrnáct dní vzdala veškerého cvičení. Po této pauze jsem se k pohybu chtěla vrátit opatrně, tak jsem se rozhodla věnovat se po zbytek tohoto měsíce „jen“ józe. A bylo to super! Mimo jiné jsem měla během první poloviny srpna více času přemýšlet o svém pohybu a cvičební rutině. A došla jsem k několika závěrům a krokům, které bych ve svém cvičení ráda aplikovala. Ale o tom třeba až příště. 
Teď se pojďte společně se mnou podívat na jógová videa, která jsem v srpnu odcvičila. Tentokrát je tu spousta lekcí, které jsou ideální do unavených dnů či po práci, což se určitě hodí. Tak jdeme na to! ☺


1.8.


Nutný odpočinek


2.8.


Nutný odpočinek


3.8.

 

Nutný odpočinek


4.8.


Nutný odpočinek


5.8.


Nutný odpočinek


6.8.


Nutný odpočinek


7.8.

 

Nutný odpočinek


8.8.


Nutný odpočinek


9.8.


Nutný odpočinek


10.8.


Nutný odpočinek


11.8.


Nutný odpočinek


12.8.


Nutný odpočinek
 
 

13.8.


Práce


14.8.


Práce


15.8.

 

Yoga in motion flow in english od Tomash Strnad yoga (44 minut)
První jógou po mé čtrnáctidenní pauze od cvičení byla tato anglická pohybová lekce od Tomáše Strnada. Všechny ostatní lekce vedl česky, mně osobně k němu jeho rodný jazyk sedí víc, ale nijak mě nerušila ani jeho angličtina. Pro tuto lekci vytvořil Tom sestavu, kterou postupně doplňoval o různé pozice, až jste se dostali k úplné konečné verzi. Lekce byla pohybová, lehce protahovací i trošku hravá. Byla i tak akorát náročná, takže i po těch dvou týdnech bez cvičení jsem ji zvládla poměrně lehce. Suma sumárum, pokud se chcete tři čtvrtě hodinky věnovat józe, ve které se prohřejete, lehce zpevníte a na konci uklidníte, tohle bude fajn.
 


16.8.


Vinyasa jóga na probuzení těla od Tomash Strnad yoga (60 minut)
Druhý den jsem odskočila k již hodinové lekci. Říkala jsem si, jestli ji vůbec zvládnu docvičit nebo ne, ale pak jsem si říkala, že když jsem si poradila s pětačtyřiceti minutami pohybovější lekce, že patnáct minut navíc už zvládnu. Navíc jsem předpokládala, že tato lekce bude trošku míň pohybová, tak že třeba nebude tak náročná. A z mého pohledu to tak opravdu bylo. Ano, byla to dynamická lekce, ale nebyla to žádná divočina. Opět tu bylo i lehké protahování, prostor na nějaké hraní si v pozicích i závěrečné zklidnění. Takže pokud budete mít chuť na energizující hodinku, tady máte jeden tip.
 


17.8.


Pregnancy friendly yoga od Báry Sedlákové (35 minut)
Já sama těhotná tedy nejsem, ale říkala jsem si, že po těch dvou delších pohybových lekcí bych mohla zpomalit u něčeho jemnějšího a kratšího. Což těhotenské jógy bývají. Navíc jsem od Barči vyzkoušela všechny ostatní lekce, jen tato nová mi chyběla. Tak jsem si ji pustila. A byla moc příjemná. Zabrala půl hodinky, protáhla jsem se, uvolnila, ale i prohřála a rozhýbala. Cítila jsem se po ní zkrátka dobře, i jako netěhotná... ☺



18.8.


Jemná večerní jóga pro odplavení stresu od Kateřiny Bělovské (40 minut)
Katěřina Bělovská, jméno, které se v tomto článku bude objevovat hodně často. Narazila jsem na ni náhodou, když jsem pro tento den hledala nějakou lekci, kterou bych si zacvičila. Když jsem si pak prošla její Youtube kanál, zjistila jsem, že těch cvičebních videí nemá natočených zase tolik, že se tomu věnuje teprve pár měsíců a že bych si ta videa mohla všechna postupně odcvičit. Tak jsem se do toho dala. Začala jsem touto lekcí, která byla moc příjemná, odpočinková a uvolňující. To, jak Kateřina působí, pro mě ale bylo ze začátku trošku nepříjemné, cítila jsem z ní takový nějaký chlad a nezájem. Ke konci lekce jsem její povahu už ale tak nějak přijala a zvykla jsem si na ni. Ne že by mi její projev byl najednou příjemný a její energie mi nějak přirostla k srdci, ale už jsem byla schopná ji svým způsobem nevnímat a tolerovat. Asi ale od lektorů jógy potřebuju jinou energii. Vřelou a hřejivou, pozitivní, otevřenou, zkrátka příjemnou... Což, upřímně, u Kateřiny asi nenajdu. I tak jí ale zkusím dát další šance a, jak už jsem zmínila, pustím se i do zbytku jejích videí. Uvidíme, co mi přinesou... ☺

 
 

19.8.


Ranní protažení těla od Kateřiny Bělovské (23 minut)
Jednoduchoučká jemná lekce, zaměřená na dýchání. Lekce o pár cvicích, která ale bude na nastartování dne opravdu moc příjemná. Stejně tak bude skvělá na uvolnění se například po práci či jen na chvíli, kdy se budete chtít zastavit a jen být sami se sebou.


 
Yoga core od Kateřiny Bělovské (18 minut)
U této lekce mi asi vadil jen ten název. Čekala jsem lehce posilující jógu, u které si zpevním střed těla. A tu jsem nedostala. Bříško jsem vědomě zapojovala asi tak... minutu? A to je na „Yoga core“ trošku málo... Škoda. Nicméně pokud bych neměla žádné očekávání a lekce by se jmenovala jinak, dostala bych osmnáct minut opravdu příjemné a mně velmi blízké lekce. Bylo by tam lehké protahování, mé oblíbené rotace a dlouhá relaxace. Já jsem ale na tento den chtěla lekci zpevňující, ne relaxační, takže jsem si ji ani neužila tak naplno, jak bych to udělala v jiný den. V den, kdy bych naopak chtěla právě jen takhle odpočívat. Takže prosím vás, tato lekce není na zpevnění středu těla. Ale využijte její potenciál a pusťte si ji v den, kdy se budete chtít na chvilku zastavit, prokřupat páteř a vypnout hlavu i tělo v dlouhé šavásáně.



20.8.


Ranní protažení těla od Kateřiny Bělovské (25 minut)
Tohle taky nebyla špatná lekce. Opět byla jemná a příjemná. Kateřina má ta videa obecně taková jednodušší, takže pro začátečníky budou určitě fajn. Stejně tak si tento typ cvičení oblíbí lidé, kterým po práci nezbývá moc energie na cvičení, protože tyto lekce vás neunaví, naopak vás dobijí a dostanou do příjemného rozpoložení. Opravdu nejsou vůbec náročné, ale dopřejí vám čas a prostor být sami se sebou a vnímat své tělo i sebe samotné. Takže pokud si zvyknete na energii Kateřiny nebo pokud vás od samého začátku nebude „rušit“ vůbec, můžou vás tyto lekce i přes jejich jednoduchost opravdu hodně naučit (např. zklidnit se, zastavit se, odpočívat, uvolnit se, odbourat stres, vnímat sami sebe...).
Konkrétně tato ranní lekce je trošičku obsáhlejší než ta výše zmiňovaná lekce stejného názvu. Ta byla opravdu hodně dechová. Tato je už i trošku pohybová a víc protahovací, je v ní už i víc cviků, než v té první. A mně osobně asi i seděla víc. Nicméně i ta první měla něco do sebe. Takže za zkoušku stojí určitě obě. A vy sami si pak vyberte, která vám sedne víc.
 


Jak zpevnit hýždě, nohy a posílit střed těla? od Kateřiny Bělovské (22 minut)
Ani tohle nebylo špatné. Posilování jste se ale věnovali jen nějakých šest až osm minut čistého času, takže si úplně nemyslím, že by to při zpevnění hýždí, nohou i středu těla mělo nějaký extra efekt. V kombinaci s nějakým dalším videem už asi ano, ale takhle samotné by to mým svalům určitě nestačilo. Pokud byste to ale vzali jako klasickou jógu, která bude mít jako bonus posilovací chviličku (při které jsem ten zadek ale cítila, to zase jo), pak vás to nezklame. Určitě ale nečekejte dvacetiminutovou jógu, ve které budete plnohodnotně posilovat všechny partie, které má video v názvu. Takže jako protahovací jóga převážně na spodní polovinu těla s posilovacím bonusem - ano, jako čistě zpevňující jóga - za mě ne. ☺



21.8.


Odpočinek


22.8.


One hour full body stretch od Kateřiny Bělovské (55 minut)
Ale tohle... To nee. Jeden velký kámen úrazu, který u Kateřiny nepřekousnu, je její angličtina. Ta mi opravdu trhala uši. Podle mě nebyla ve videu ani jedna věta správně. (S lehoučkou nadsázkou.) „Look at forward, go to forward, hips is square, shoulders is...“ A to nebylo o tom, že by se slečna přeřekla. Ne. Podobné věty se ve videu objevovaly v podstatě pořád. Kdyby to bylo jednou, dvakrát, že se přeřekne nebo splete, tak to vezmu. Ale takhle to bylo prostě něco, co v těch lekcích nedokážu přejít, opravdu ne. Jo, a tahle lekce měla ještě bonus. V pozadí videa byl pořád slyšet nějaký rámus. Rachocení, křik, hlasy... A to je něco, co v jógových lekcích taky opravdu nepotřebuju a nechci. Za mě tohle video tedy určitě ne... (A opravdu si u Kateřiny přeju víc českých lekcí, ideálně už žádné anglické, a nějaké prostředí, které bude klidnější než ulice...)



23.8.


Butt yoga workout od Kateřiny Bělovské (9 minut)
No, máme tu další anglickou lekci. A úplně stejný problém. Nemohla jsem to poslouchat. Kdyby šlo jen o to zpevnění hýžďových svalů jako takové, to by mi přišlo v pohodě. Ale takhle komplexně... Za mě zkrátka ne...



Best quick stretch of the body od Kateřiny Bělovské (19 minut)
Tohle je totéž. Protahovací sestava byla fajn, byla by i příjemná, ale přes tu angličtinu jsem si ji nedokázala užít tak, jak bych chtěla.
 


24.8.


Zdravá záda od Kateřiny Bělovské (21 minut)
Ale tohle bylo fajn. Pěkná lekce na uvolnění zad, lehoučká, pohodová a příjemná. Tohle za mě nebylo špatné. ☺


 
Meditace - Poznej sám sebe od Kateřiny Bělovské (10 minut)
Od tohoto jsem upřímně ale čekala něco jiného. Čekala jsem vedenou meditaci, podobnou, jakou jsem zažila u Sáry Tiché nebo Barči Sedlákové. Tohle byla podle mě spíš jen relaxace. Na začátku vám Kateřina řekla pár slov, ale jinak jste celý zbytek videa poslouchali pouze hudbu. Žádné vedení, žádná slova ani věty. Což by samo o sobě nebylo vůbec špatně, byl to příjemně strávený čas, krásně jsem si odpočinula, jen jsem očekávala jiné zpracování. Takže tohle bylo za mě jako relaxace s poznáním sebe samotných, pozorování vašich myšlenek a uvolnění mysli super, meditaci v pravém slova smyslu si ale osobně představuji jinak. ☺


 

25.8.


Práce
 

How to tighten your core & abs? od Kateřiny Bělovské (15 minut)
Opět tu máme video v angličtině. Tady už ta angličtina nebyla tak špatná. I přesto to není typ videa, který bych si pouštěla znovu. S Kateřinou pěkně funguje čeština, tam nemám žádný problém. Její anglická videa ale zkrátka nejsou pro mě. Nicméně co se týká cvičení samotného, to mi přišlo fajn. Bříško jsem cítila, cviky byly hezky zvolené, obtížnost byla tak akorát. Kdyby to bylo v české verzi, bylo by to parádní.



Yoga for lower back od Kateřiny Bělovské (16 minut)
Tohle je úplně ten stejný případ. Česky by to bylo super, anglická verze se mi nelíbí. Sestava ale nebyla špatná. Byla hodně podobná lekci „Zdravá záda“, kterou jsem zmiňovala výše. Takže kdybych si měla vybrat, určitě dám přednost raději té.



26.8.


Práce
 
 
Odpočinek


27.8.


Práce
 
 
Jak si protáhnout tělo? od Kateřiny Bělovské (26 minut)
Jemná pěkná lekce, hodně dechová, pomalá, nenáročná. Opravdu lehoučce protáhnete tělo i uvolníte mysl. Tohle bylo fajn. ☺


 
How to do the split in 30 days od Kateřiny Bělovské (20 minut)
Tohle za mě ne-e. Kromě toho, že tu máme opět cizojazyčnou lekci, tady mi nesedla ani ta sestava. Cviky byly super, jen bych je potřebovala jinak poskládat nebo provádět i dynamické verze pro rozhýbání kloubů a zahřátí svalů, případně v těch statických verzích zůstávat déle. V tomto zpracování mi to nesedlo, pro bezpečnou pozici provazu by tohle mně osobně nestačilo.



28.8.


Práce


29.8.

 

Jak získat více energie? od Kateřiny Bělovské (16 minut)
Tohle nebylo špatné. Pokud byste hledali opravdu jemnou jógu, kterou můžete provádět klidně ještě i v posteli a která se celá odehrává v sedě, klidně si pusťte tohle video. Jde o jemnou lekci, u které se lehoučce rozhýbete, proberete a naladíte se na nový den. Opravdu hezká ranní jóga... ☺


 
Flow yoga for detox & digestion od Kateřiny Bělovské (16 minut)
Jestli tahle jóga působí detoxikačně nebo podporuje trávicí soustavu, to vám neumím říct. Lekce jako taková se mi ale líbila. Sestava byla opět jednoduchá a příjemná, což by se asi dalo označit za obecnou definici Kateřininých lekcí. Pokud tedy se cvičením začínáte nebo se k němu vracíte po nemoci, stejně jako já, lekce Kateřiny podle mě nebudou špatnou volbou. Obecně jsou klidné, pomalé, snadné, uvolňující a příjemné, takže do cvičebních začátků nebo návratu ke cvičení jsou úplně ideální. Stejně tak si je podle mě oblíbí i lidé, kteří přijdou z práce a budou chtít mít čtvrt hodinku pro sebe, u které se lehce protáhnou a zklidní. 
(Tato lekce je tedy opět v angličtině, takže mě osobně za srdce nechytla. Sestava byla ale fajn.)



30.8.


Práce 
 
 
Jak posílit střed těla? od Kateřiny Bělovské (17 minut)
Od tohoto videa nečekejte nějaké zpevňující zázraky. Já sama bych od jógy, při které mám posílit střed těla, očekávala víc zpevňujících cviků. Tady jich moc nebylo. Ano, ve videu byly i pozice, při kterých „nezáměrně“ ten střed těla taky využíváte, ale takové pozice se běžně vyskytují i v jiných klasických lekcích, které se nechlubí posilujícím efektem. Takže jako klasická jógová lekce s bonusem lehkého zapojení břišních svalů to bylo fajn, ale vyloženě jako jógu určenou k posílení středu těla bych to neoznačila.
 

 

31.8.


Práce
 
Core jóga od Kateřiny Bělovské (15 minut)
Tohle mi na to zpevnění středu těla už přišlo mnohem lepší. Cítila jsem zapojení břišních svalů, těch vědomých cviků už tam bylo taky víc, lekce byla jinak opět hezká a příjemná, nebyla nějak moc náročná, ale to posílená jsem tam cítila. Takže za mě dobrý! ☺



Jóga proti stresu od Kateřiny Bělovské (16 minut)
Posledním videem od Kateřiny, které mi ze všech jejích cvičebních videí zbývalo vyzkoušet, a zároveň posledním videm měsíce srpna i tohoto článku, je jóga proti stresu. Já osobně si lekci s tímto názvem představuji asi trošku jinak. Tahle lekce byla mnohem dynamičtější, než všechny předchozí, byla rychlá, lehce jsem se u ní zadýchala a prohřála jsem se. Osobně bych při stresu asi chtěla spíš něco klidnějšího, něco uvolňujícího, spíše protahovacího a dechového. Kateřina to ale pojala jinak, po svém. Takže pokud chcete od Kateřiny zažít i něco pohybovějšího, pusťte si tohle. ☺




Tak to byl můj srpen! I když se to možná nezdá, právě tento měsíc mi dal za poslednho půl roku úplně nejvíc. Zastavila jsem se, odpočinula jsem si od cvičení, dala jsem si čas i prostor o svém cvičení víc popřemýšlet a vytvořit si v hlavě nové přístupy a postoje ke svému pohybu. A už teď se moc těším, až to ve své cvičební rutině aplikuju naplno. ☺
 
Doufám, že jste si poslední letní měsíc užili na maximum, že jste odpočívali, ale že jste se udržovali i v pohybu. A hlavně, že vás to bavilo a byli jste spokojení! ☺
 
Budu se na vás brzy těšit u dalších článků!

K.

Žádné komentáře:

Okomentovat