By Klára: CIZÍ DLUH

sobota 29. října 2022

CIZÍ DLUH


 
Ahojte! ☺

Třetí knihou, kterou jsem přečetla během dvouměsíčních letních prázdnin, nese název Cizí dluh. Už podle obálky asi tušíte, o jakou literaturu půjde. Tato kniha na mě dost často vyskakovala v knižní skupině, většinou měla i celkem pozitivní hodnocení, tak jsem se rozhodla si ji přečíst. Jestli za to stála, či nikoliv, to zjistíte, když budete pokračovat do článku... ☺

Název: Cizí dluh

Autor: Kinga Litkowiec

Stránky: 269

Nakladatelství: Dobrovský
 
Rok vydání: 2021
 
 


Moje anotace
 
Mladá Jessica se po otcově smrti potýká se spoustou dluhů. Ty se za otcova života za jeho nákladné koníčky vyšplhaly do neskutečných výšin, takže Jessica nemá nejmenší šanci takovou částku splatit. Navíc otec dlužil nesprávným lidem, takže je mladá dívka v nebezpečí. Rozhodne se tedy pro schůzku s místním mafiánem, vůdcem gangu, který by jí za velmi vysoký úrok mohl na otcovy dluhy půjčit peníze a zabránit tak její smrti. Jessica však netuší, že na tomto místě se záchrany života jen tak nedočká. Naopak. Aby se zachránila, bude muset sebe samotnou i svůj život vložit do rukou samotného mafiánského ďábla.

 
Můj názor
 
O této knize se před časem v různých knižních skupinách dost debatovalo. Pro jednu skupinu to byl fajn příběh z mafiánského prostředí a těší se na druhý díl, druhá skupina knihu zkritizovala na plné čáře. Já vám už hned takhle na začátku prozradím, že patřím spíš do té druhé skupiny...
Když kniha vyšla, zapamatovala jsem si ji. Obálka je tedy výstižná, všeříkající, charakteristická. Název i námět mě taky zaujal, právě proto jsem se do četby této knihy pustila. Ale tím asi tak končí ty pozitivní body, které bych u této knihy vypíchla.
Příběh byl pro mě neskutečně plochý. Ano, samozřejmě, od erotické literatury asi neočekáváte oduševnělý příběh plný spásných myšlenek, které vám změní život. Takové očekávání jsem ale ani neměla. Chtěla jsem se do příběhu ponořit a jen s ním plout, užívat si ho. To se ale vůbec nedělo. Příběh mě nedokázal chytnout. Momentů, kdy jsem se začetla, bylo opravdu málo. Pořád jsem čekala na nějaký rozjezd, na něco, co mě překvapí, co mě bude bavit... Bohužel, tohle se nekonalo.
Knihu jsem sama v sobě hodně přirovnávala ke knize s názvem King, která byla ze stejného prostředí, a taktéž v ní vystupoval šéf gangu a mladá nezkušená nevinná dívka. To pro mě byla kniha, kterou jsem si užívala, byla skvěle napsaná, příběh také spadal do erotické literatury, ale měl toho v sobě mnohem víc. Cizí dluh byla pro mě jen nevydařenou parodií na toto dílo.
Někteří v recenzích zmiňovali, že tohle dílo bylo jen „špatně napsaným pornem“. A k tomuto výrazu bych se asi i sama podepsala. Ani ty erotické scény, které měly být pro knihu charakteristické, neměly náboj. Bylo to pořád totéž dokola, nic nového, nic záživného.
Postavy mi upřímně připadaly docela hloupé. Jess ještě občas měla světlejší chvilky, zvládla jsem ji i chápat, protože se snažila sžít s úplně novým prostředím, ale Liam? Jeho povahu a myšlení v kombinaci s emocionální labilitou jsem moc nezvládala. Jeho dějová linka měla čtenáře vtáhnout do jeho pocitů, do jeho hlavy, měli jsme vidět, co a jak se v něm pere, jak se v sobě ztrácí a jak ho tyhle všechny nové pocity vytáčejí. A ano, viděli jsme to. Ale takovým nesmyslným a opět plochým způsobem, který vám z toho příběhu úplně ukradl veškeré dojmy. 
Já sama jsem prostě jen „četla prázdné stránky“. Nebyl tu žádný pořádný příběh, snaha o napětí se v mafiánském světě taky nezdařila, ani ty erotické scény nebyly něčím, co bych vyzdvihla, všechno to bylo ploché, nenaplňující, prvoplánové... Zkrátka takové nijaké.
Konec byl také očekávaný, ale to by mi samo o sobě nevadilo. Tyhle žánry nevnímám jako něco, co by mi mělo na konci vyrazit dech nebo změnit život. Ty konce bývají snadno čitelné, s čímž u této literatury ale počítám. Co ale od těchto knížek chci, je užít si je. Dostat příběh, do kterého se pustím a nebudu ho chtít dát z ruky. Do kterého vplynu a odstříhnu se od reality. U kterého se budu usmívat, který mě bude hřát, který ve mně vyvolá emoce... Jakékoliv. A to tento příběh rozhodně nedokázal.
A jestli se pustím do dalších dílů? Určitě ne.

 
Hodnocení 
 
Myslím, že jsem k této knize už napsala víc než dost. Číselně bych se držela na nějakých 4/10, a to bych byla hodná a dala bych body za obálku a těch pár momentů, kdy jsem se zvládla začíst. Ale celkově za mě byla tato kniha ztrátou času. Pokud máte chuť na mafiánské prostředí, opravdu sáhněte raději po tom Kingovi, a hned po něm po druhém díle, po Tyranovi. Ten byl za mě totiž ještě lepší, než první díl! ☺



To by bylo vše k dnešní recenzi. Věřím, že tuto knihu četla spousta lidí. Pokud tedy patříte mezi ně, budu moc ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. Souhlasíte s tím mým? Nebo jste v knize našli něco, co já ne?

K.

Žádné komentáře:

Okomentovat