By Klára: MALÝ KROK PRO ČLOVĚKA, VELKÝ SKOK PRO ZEMI ANEB POHODLNÁ NÁHRADA JEDNORÁZOVÝCH PLASTŮ

úterý 30. října 2018

MALÝ KROK PRO ČLOVĚKA, VELKÝ SKOK PRO ZEMI ANEB POHODLNÁ NÁHRADA JEDNORÁZOVÝCH PLASTŮ


Ahojte! ☺

O „zero waste“, „no waste“, „low waste“ a podobně už jste určitě slyšeli. Hodně se v poslední době mluví o snižování množství plastů a jednorázových obalů, takže pokud vás to ještě minulo, jste jedni z mála. (Ale po přečtení tohoto článku už budete součástí té obrovské skupiny lidí, kteří o tom už vědí.☺) Je to aktuálně stále více a více probírané téma. A já bych k tomu taky chtěla napsat své. Protože si myslím, že to má smysl! ☺


Ráda bych vám tedy dneska předala několik tipů na to, jak můžete téměř bez námahy snižovat množství odpadů, převážně pak jednorázových plastů a obalů, a tak pomáhat naší planetě. Nechceme ji přece během pár desítek let úplně zamořit odpadem ne? Od moří, přes řeky až po půdu...
I vy můžete pomoct, jako jednotlivec. Protože velké změny jsou tvořeny těmi menšími. A pokud každý začneme u sebe, výsledky budou znát!


1. Konec plastovým sáčkům!

Přijít do obchodu, zabalit banány do sáčku a doma jej po vybalení hned vyhodit? Ne-e.
Zkuste už v obchodě přemýšlet nad tím, jestli je opravdu nutné dávat ten svazek mrkví, zázvor nebo papriku do sáčku. Není, že?
Samozřejmě jsou potraviny, které bez sáčku neodnesete. Třeba s hroznovým vínem by se tohle praktikovalo hodně špatně. Takže, co s tím?
Buď budete mít v kabelce starší plastový sáček, který jste před odchodem na nákup sbalili doma, nebo si pořídíte nějaký látkový sáček. (A nebo třeba klasickou síťovku.☺)
Konkrétně ten, co vidíte na fotce níže, jsem dostala od firmy NuSpring. A přijde mi naprosto skvělý. Jednak jsou v balení hned dva a jednak jsou velmi pružné a dost velké. Opravdu se tam toho vejde spoustu! (Odkaz máte tady → Sáček na ovoce a zeleninu)



2. Látkové tašky jsou in!

Stále ještě chodíte na nákupy a u pokladny saháte po igelitkách? Ty pak doma buď vyhodíte rovnou, nebo je ještě dvakrát, třikrát použijete, prasknou jim ucha nebo se roztrhnou a skončí v koši pak, mám pravdu?
A co takhle si pořídit nějakou stylovou látkovou tašku? Je úplně jedno, jestli to bude nějaká malovaná plátěnka, bavlněná či doma vyrobená taška.
Její plusy? Neopotřebí se tak rychle. Při zašpinění ji jednoduše vyperete a použijete znovu. A je ekologická.
Je taky fajn si jednu tašku vyčlenit a nosit v ní pouze pečivo. Prostě si zajdete do pekárny a řeknete: „Chleba a deset rohlíků do této tašky, prosím!“ Nic na tom není. U nás ve městě s tím zatím nebyl žádný problém. Dokonce paní prodavačka vzala naprosto s klidem i můj požadavek: „Sáček mi, prosím, nedávejte, vezmu si to do ruky,“ když jsem si kupovala na rychlou svačinu jeden kousek pečiva.
Doma si pak pečivo klidně do toho plastového sáčku předělejte, aby vám neoschlo, ale na to vám doma stačí dva, tři kusy. Nemusíte si z každého nákupu donést nové. ☺

A kde si takové tašky pořídit? Mám tu pro vás tři tipy. Jeden je na firmu, dva na šikovné ruce dvou slečen! ☺

Proužkovaně-puntíkovanou mám od slečny z mého okolí. Je opravdu moc šikovná. Řekla jsem jí své požadavky a ona mi bez problémů vyhověla. Web nemá, ale kdybyste měli o takovou ručně šitou tašku zájem, kontaktujte ji na Facebooku, kde ji najdete pod jménem Dášula Dorňáková. Ráda vám vytvoří kousek i podle vašich představ. ☺


Klasickou bavlněnou nepotištěnou tašku mám opět od firmy NuSpring. Je velmi pevná, takže podle mě zvládne i těžší náklad! ☺ (Odkaz na ni máte tady → Nákupní taška)


No a tuhle ručně malovanou krásku na přání mi vytvořila jedna šikovná slečna z Instagramu. Má tam nespočet motivů, navíc to provedení je úžasné! Určitě na její práci mrkněte, najdete ji na Instagramu pod jménem platenky_m! ☺


3. Potrpíš si na brčka?

Já osobně teda ne. Ale vím, že je spousta lidí, kteří si svůj letní (nebo i ne-letní) drink rádi upíjejí brčky. Klasická plastová však po jednom použití vyhodí.
Není to ale jen o domácnostech. Brčka najdete i v různých drincích v restauracích, chtě-nechtě. Někde je to ale úplně zbytečné. Přesto vám nosí pití i se dvěma, třemi brčky? Na co jako? Není nic jednoduššího, než se při objednávání ozvat větou: „A chci to bez brčka, prosím.“
Pokud by pro vás znamenalo velké omezení pít bez brček, existují už i ekologické alternativy! Ať už jsou kovová, skleněná či bambusová!
Pokud byste si chtěli tedy dopřát drink, frappe nebo nějakou limonádu i s brčkem, zabalte si jej doma do kousku látky a hurá do kavárny! ☺


Na ukázku tady mám set skleněných brček od značky Yoni. V balení je i kartáček na jejich čištění, vyrobený z recyklovaných plastů. Jsou opravdu nádherná, v drincích určitě fotogenická, byť na cesty trochu nepraktická. Věřím ale, že s trochou opatrnosti je zvládnete přenést i v kabelce, zabalené právě v nějaké látce. ☺


Na cesty rozhodně praktičtější (a dokonce ještě ekologičtější) jsou bambusová brčka. Nemusíte mít strach, že by se vám rozbila. A když už by se vám to povedlo, nebyla by to taková hrůza jako u skleněných. Tato mám od firmy Bamboozle. Najdete tam balení s různými počty a velikostmi, opět kartáčky na čištění, ale i pouzdra na jejich uschování! ☺


4. Sbohem, plastové láhve!

Nene, tohle není reklama na to, abyste si doma dělali vlastní limonádu. Tímto bodem bych chtěla říct, že dalším velkým problémem jsou plastové lahve. Ale nemuselo by tomu tak být, kdyby...
Možná by stačilo si do školy či na výlety vzít pití z domu. Tak zamezíte tomu, že poletíte do obchodu a budete odcházet s další plastovou lahví. Úplně zbytečně.
Pití z domu si noste, v čem uznáte za vhodné. Ve skleněných lahvích, v bytelných plastových nebo klidně i v těch PETkách, pokud jste na ně zvyklí. Doma si ji ale umyjte, dejte pořádně vyschnout a znovu použijte.
Zvláště u těch plastů (o to víc, když pijete sladké pití a ne obyčejnou vodu) si dejte pozor na plíseň. Z tohoto hlediska jsou lepší variantou skleněné láhve. Jejich mínusem je ale jejich hmotnost. Na druhou stranu mají velké plus. A to to, že když budete nosit obyčejnou PET láhev, za nějakou dobu se poničí. Praskne, udělá se do ní díra, cokoliv... Skleněné lahve, pokud s nimi nehodíte o zem, budou mít rozhodně delší životnost. ☺


5. Čistím, čistíš, čistíme...

Do Česka se dostávají různé náhrady klasických plastových kartáčků. Dokonce se vyrábějí i takové tyčinky, které jsou velmi podobné těm, které se dávají na čištění zubů psům. Tomu já ale rozhodně nefandím, nevěřím tomu a přijde mi to takové... Zvláštní.
Každopádně existují i klasické podoby kartáčků, jen s tím rozdílem, že jsou vyrobeny z bambusu (nebo jiných rostlin). Plní ale úplně stejný efekt, jako jejich plastoví kamarádi.
Jasně, kartáčků nemáte zas takovou spotřebu ve srovnání třeba s těmi sáčky, ale i tak jich za svůj život „pár“ vyhodíte. A není takový problém je nahradit. Vám to nic nevezme, v podstatě se pro vás nic nezmění a přírodě to uleví. ☺

Tady už vidíte, jak se čistí u nás. Jeden můj, druhý mamky. Máme je z místního obchůdku, kde prodávají zdravou výživu, domácí mléko, máslo a... Kartáčky! ☺


6. Kávomilovníci POZOR!

Patříte k lidem, kteří se po cestě do práce stavují v kavárně nebo pekárně a odnášejí si s sebou papírový hrneček s plastovým vrškem? Co takhle si pořídit svůj vlastní, originální, krásný a k tomu ekologický kousek?
Nezdá se to, ale když si každý den (nebo i každý druhý) dáte kafe, za měsíc je to pěkná hromádka. A vzhledem k tomu, že určitě nejste jediní, odpad se nám pěkně kupí do větších a větších hromad.
Přitom stačí tak málo! Ráno vyjděte se svým vlastním hrnečkem v ruce a odpoledne se s ním zase vraťte. Vymyjte, nechte vyschnout a druhý den si běžte to kafe dát znovu. Samozřejmě opět se svým hrnečkem! ☺
Když mrknete na internet, najdete spousty a spousty krásných designů hrnečků na kávy. Přes kytičky, smrště barev až po pandy, které jsem si vybrala já. No řekněte sami, není nádherný? ☺ (Kdyby zaujal i vás, přikládám vám odkaz, kde si jej můžete pořídit → Hrneček s pandami)



7. A co sáčky do koše?

Ani sáčky na odpad nejsou úplně v pořádku. Ale! Opět tu mám úplně jednoduché řešení. No, vlastně dokonce tři.
Tím prvním je, nepoužívat sáčky vůbec. Pokud třídíte, jakože doufám, že ano, odpadků do klasických popelnic vhazujete velmi málo. Stačí je tedy házet do koše, ten po pár dnech vysypat do popelnice, vymýt, vydesinfikovat a používat znovu.
Za druhé, můžete zužitkovat plastové sáčky, které máte doma. Jasně, někdy se stane, že jste svoje látkové nechali doma a v obchodě pak vezmete igelitové. No co, stalo se. Tak je alespoň znovu využijte a vložte je třeba do malých koupelnových košů.
A pokud si potrpíte na klasické pytle, našla jsem i ekologičtější variantu. Konkrétně tyto se do dvou let rozloží vlivem světla na vodu a oxid uhličitý. Takže teď už věřím tomu, že si každý přijde na své! ☺ (Jinak je mám opět z NuSpring, konkrétně si je můžete koupit tady → Eko pytle na odpad)



A na závěr: Třiďte a přemýšlejte!

Život bez obalů, plastů a odpadů není snadný. Možná aktuálně není ještě ani možný. Ale každý máme volbu!
Dělejte, co můžete.
Třiďte.
Omezujte plasty.
Přemýšlejte.
Nebuďte pohodlní a lhostejní.
Protože planetu máme jen jednu.
A i když se vám bude zdát, že jste jediní blázni, kteří si řeknou o koláč rovnou do ruky nebo o limonádu bez brčka, nebojte, nejste.
Jsem v tom s vámi! ☺

K.

10 komentářů:

  1. Tieto ekologické výdobytky sa mi veľmi páčia :) zatiaľ poznám len jednu kaviareň kde používajú sklenené slamky a je to super!:)
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda! Třeba si nějaký taky pořídíš! 😊
      To je super! U nás taky vím o jednom podniku, který používá brčka kovová, ale zrovna do něj moc nechodím. Ale doufám, že se to brzy rozšíří i do dalších! 😊

      Vymazat
  2. Pěkně napsáno, každý si může vybrat podle svého životního stylu, možností a svědomí.
    Ale dlouhodobě je to udržitelné jen pokud ekologické bude i ekonomické.
    U nás ve městě vím o jedné kavárně, kde používají nerezové slámky, ale taky je tu spousta jiných, které dají rovnou dvě :-o

    OdpovědětVymazat
  3. Veľa z týchto vecí používam už dlhé roky, no je pravda, že o eko sáčkoch do koša čítam prvýkrát. Vďaka za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, skvělé, jen tak dál! Taky mám článek o Zero waste > http://worldofunialbi.blogspot.com/2018/10/lets-go-save-earth.html
    Přwji krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc! ☺
      Tvůj článek už jsem četla. Taky dobrá práce! ☺

      Vymazat
  5. Úplně náhodou jsem dnes na svém blogu zveřejnila článek zabývající se stejnou tématikou. Myslím si, že je určitě důležité o tomto tématu mluvit. S tím, že stále studuji a žiji u rodičů, naše domácnost není tak úplně bezodpadová, i když bych si to moc přála. Snažila jsem se rodiče přesvědčit, aby začali nakupovat kosmetiku, čistící přípravky, potraviny v bezobalových prodejnách, ale bohužel... starého psa novým kouskům nenaučíš. Snažím se minimalizovat alespoň svůj vlastní odpad (brčka, kelímky na kávu, mikrotenové sáčky,...) a odpad rodičů alespoň tak nějak třídit a recyklovat :)
    Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se mrknu! 😊
      A souhlasím, je to problém a je potřeba o něm mluvit. Navíc každý může udělat jen trochu a půjde to poznat. 😊
      Moje mamka je zase taková, že ráda zkouší nové věci, takže když přijdu s nějakým nápadem, ponoří se do toho a zkouší to se mnou.
      A je super, že děláš, co můžeš! 😊

      Vymazat