By Klára: WELLNESS DOVOLENÁ V MAĎARSKU VS. NA SLOVENSKU

středa 30. října 2019

WELLNESS DOVOLENÁ V MAĎARSKU VS. NA SLOVENSKU


Ahojte! ☺

Na mém Instagramu opět proběhla anketa. Ptala jsem se vás, jestli by vás zajímalo porovnání mých dvou wellness dovolených, na kterých jsem letos byla. S tím, že jedna byla s přítelem na Slovensku a stála nás méně peněz. A na druhou, dražší dovolenou, jsem jela se svou rodinou. A vzhledem k tomu, že si právě čtete tento článek, je jasné, jak anketa dopadla... A já z toho mám velkou radost! ☺
Ale teď už pojďme k samotnému srovnání, kvůli kterému tu nejspíše jste! ☺


Jako vždy začnu nejdůležitějšími informacemi, které je třeba před začátkem čtení samotného článku brát v potaz. ☺
Dovolená na Slovensku nás s přítelem stála celkem 6 000 Kč. Strávili jsme tam dvě noci. Takže jedna osoba dala za jeden den 1 500 Kč. Měli jsme tříhvězdičkový hotel a polopenzi. A jeli jsme vlakem.
Hotel v Maďarsku stál pro čtyři osoby 26 000. S tím, že jsme tam strávili tři noci. Což na osobu za jeden den vychází dejme tomu 2 200 Kč. Naše ubytování mělo ještě o jednu hvězdu navíc, tedy čtyři, a měli jsme all inclusive. A jeli jsme autem.
Rozdíl je tedy úplně ve všem. Ve společnosti, v lokaci, ve způsobu dopravy, stravy, v ohodnocení hotelů i v ceně. V té hlavně. Jak totiž sami zjistíte za chvíli, cenový rozdíl ve výši 700 Kč na osobu za noc byl pak opravdu hodně znát! ☺


Umístění hotelů

Maďarsko
Budova byla obrovská. Moderní, uprostřed města. Působila honosně a velkolepě.
Je nedaleko malého hrádku, na který jsme se pak i vypravili. Procházku jsme si udělali i k jezeru, kde bylo taky parádně. Mohli jste si tam půjčit šlapací lodičky, ale my jsme zrovna nevychytali ten správný čas. Každopádně procházky do okolí byly super!
Takže lokalita i celkový vzhled a první dojem byly naprosto super! ☺




Slovensko
Bohužel tady tomu tak nebylo. Hotel byl stará vysoká panelákovitá socialistická budova, na které byl nalepený „plakát“ s jeho názvem. V ten moment mě málem kleplo. Začala jsem se příteli omlouvat, kam jsem nás to vzala. Vcházeli jsme totiž do nějaké průmyslové oblasti, kde byl jen ten hotel a pak nějaké výrobní haly a zdi. Šílené, fakt. V ten moment ze mě úplně opadlo nadšení z dovolené. Ano, dobře, když jsme došli ke vchodu, byly tam nějaké keříky, kameny, socha, lavička a podobné srandy. Ale to, kde ten hotel je a jak z dálky působí je fakt šílené. (Ani jsem ho v tom šoku nestihla vyfotit. Což je teda fakt škoda... Při odchodu už mě to ani nějak nenapadlo...)
Umístění a nějaký dobrý první dojem je tady teda za nulu...


Pokoje

Maďarsko
Jedním slovem nádhera. Čisté, vzdušné, prostorné, moderní. Se sestrou jsme měly vlastní balkón. Byla tu i lednice s minibarem a varná konvice, u které jsme našly čaje a kávy, které ani nebyly v ceníku, takže jsme si je mohli bezplatně dát. Ubytování prostě paráda!







Slovensko
Fuuha. No, ráda bych byla pozitivní, ale prostě... Pokoj byl vybaven v takovém dost zvláštním, starším stylu. Tak nějak to na mě působilo, jakoby se některé věci prostě schovaly za nábytek, za novou barvu na stěnách a hotovo. I tady jsme našli minibar. A i čaje. Akorát že tady byste si zaplatili i ten pytlíček s čajem...
Navíc ten pokoj byl teda dost stísněný...
A co mi teda fakt pilo krev, bylo nějaké vonítko v pokoji. Nevím, kde bylo, hledala jsem ve skříni, na ní, ale nenašla jsem ho. Protože kdyby jo, letělo by z okna. Byl to takový ten sprej, který jednou za čas vyšplíchne nějakou vůni. Takže vždycky, když jsem vešla do pokoje, prásklo mě to do nosu. Takže jsem otevřela okna, vyvětrala a teprve potom jsem tam mohla být. Tohle mi teda fakt vadilo...
Čisto tam bylo, to neříkám, ale moc dobře jsem se tam teda necítila...





Personál

 

Maďarsko
Slečna na recepci sice nervózně, ale přece komunikovala v angličtině. Byla sympatická, usměvavá. Stejně tak lidé, kteří pracovali v jídelnách. Působili profesionálně, nevybavovali se mezi sebou, byli vám pořád k dispozici.


Slovensko
Pán na recepci vysvětlil princip, jakým jejich hotel funguje, páru před námi. Stáli jsme o kus dál, aby to nepůsobilo špatně. Když jsme k pánovi přišli blíž, řekl nám, že už jsme to všechno slyšeli a že to tedy jen v rychlosti zopakuje. V hlavě mi proběhla otázka: „Prosím?!“ Co je tohle za přístup? Takže první dojem z něj nebyl úplně pozitivní. Pak to teda všechno tak nějak odříkal, ale prostě se mi nezapsal nejlépe.
A když jsme se jednoho číšníka, nebo co to měl za roli, ptali, jestli dostaneme k jídlu pití, nebo se doplácí, odsekl nám s opovržením, že se to samozřejmě platí. Pardon, pane, že jsme se zeptali. Bože.
A ani nebudu nějak rozpitvávat to, že místo toho, aby se přišli zeptat, jestli si něco nedáte, radši postávali za barem a něčemu se smáli. To fakt nepůsobilo dobře...


Jídlo

 

Maďarsko
Když už jsem teda nakousla tu večeři... Mobil jsem s sebou k jídlu nebrala, nic jsem nefotila. Ale ten neskutečný výběr...všeho! I pro nemasožravce. Sladké, slané, studené, teplé. Bylo tam toho tak strašně moc!
My jsme měli teda all inclusive, takže jsme měli snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. Pití po celý den k dispozici. Od džusů, přes nějaké Coca Coly až k některým druhům vín a piv. Nechyběly nejrůznější kávy.
Obsluha se u vás každou chvíli stavovala a odnášela nádobí. Jídlo bylo super, byla jsem věčně něčím nacpaná, ochutnala jsem tam tolik věcí. Nádhera, fakt! ☺


Slovensko
O tomhle se mi ani nechce psát, protože se u toho akorát rozčílím... Ale...
Co mě fakt vytáčelo, bylo to, že dokud se z talíře na tom stole nesebralo poslední volské oko, nedoplnili další. Dokud nezmizel poslední plátek sýra, nepřikrojili ho. Takže když jsme přišli první den na večeři a já jsem si chtěla dát lívanec, byl poslední, studený, až takový gumový. A jakmile jsem si ho odnesla, pak teprve přišel číšník, vzal tu nádobu a odnesl ji na doplnění. Co to jako je?
Měli jsme v ceně i „Coffee break“, kde jsme si mohli dát kolem třetí hodiny kafe a buchtu. Tak samozřejmě, dokud byl poslední kousíček buchty, nedokrájela se nová. Přece jim nebudeme podstrojovat, aby si každý nedal víc než dva kousky... Mohli jste si dát jen espresso nebo kakao, mašina s džusem jela jen ráno, takže i na tuhle svačinu byla vypnutá. O nějakém cappuccinu jsem si mohla nechat zdát.
K večeři jste si teda pití museli kupovat. Všechno. Nebyl tam ani jeden druh pití, žádný čaj, džus, nic... Což mě upřímně taky překvapilo. (I když prý je to takhle běžné...)
Jo, a dvakrát z těch pěti jídel jsem měla na něčem černý krátký vlas. Mňamka... (Jasně, nemusel být personálu, ale bylo by fajn občas to jídlo prohlédnout. A třeba i doplnit...)


Wellness

Maďarsko
Obrovský areál. Nespočet tobogánů, dětských atrakcí, hřiště na volleyball, písek na stavění hradů, léčivá voda, teplé bazény, vnitřní, venkovní, plavecké. Boží. Tady si na své přijdou fakt všechny věkové kategorie! ☺


Slovensko
Wellness tento celý pobyt naštěstí zachránilo. Pěkné, čisté, bazény s různými teplotami, vířivky, sauny (ty teda mohly být lépe vymyšlené, oddělené a kryté, aby někdo, kdo jde do spodní části do vířivek nebo na záchod, nekoukal na váš zadek). Jinak to celkově bylo takové malé, ale příjemné. Děti se tady sice moc nevyblbnou, ale pro to naše nahřívání, povalování se a odpočívání to bylo super. Navíc tam byl i Priessnitzův chodníček, kdy jste jedním směrem šli po oblázcích studenou vodou a druhým horkou. I to jsem několikrát zkusila. A bylo to příjemné oživení! ☺


Co k tomu tak jako říct závěrem. Myslím, že pravděpodobně víte, kterou dovču jsem si užila víc. Sice jsme si to s přítelem udělali hezký, dali jsme si po cestě na Slovensko super jídlo, kafe, přečetla jsem knížku a podobně, ale ten hotel byl šílenost. Rozdíl jedné hvězdy a několika stovek udělá fakt strašně moc. Já jsem vám vlastně teď srovnávala úplně dvě odlišné dovolené. Jedna byla na záporné straně magnetu, znovu bych na ni už nejela. Kdežto ta druhá byla super, jela bych tam určitě znovu a hodnotím ji jen kladně. Nenašla jsem na ní totiž nic, co bych změnila nebo vytkla. Skvělá práce, Maďarsko! ☺


Co si o tomto srovnání myslíte vy? A byli jste někdy na dovolené, která nebyla úplně podle vašich představ? ☺

K.

2 komentáře:

  1. Já najít v jídle vlas, asi by mě přešla chuť na všechno jídlo. Ale aspoň že to wellness bylo fajn. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky mi to nebylo příjemné, že... Ale nějak jsem z toho moc nedělala. Každopádně v pořádku to určitě nebylo...
      A ano, wellness jsme si užili, to to celé zachránilo... ☺

      Vymazat