By Klára: MYDLÍM, MYDLÍŠ, MYDLÍME SE MÝDLY Z FARMY

úterý 9. června 2020

MYDLÍM, MYDLÍŠ, MYDLÍME SE MÝDLY Z FARMY


Ahojte! ☺

Tato mýdla jste u mě viděli už před téměř třemi měsíci. Bylo to na mém Instagramu, kde jste si mohli o mýdla dle vlastního výběru zasoutěžit. S recenzí ale přicházím až teď. Což má své odůvodnění. Chtěla jsem otestovat, na kolik použití jedno takové mýdlo vystačí, jak moc se vyplatí nebo o kolik dráž ve srovnání s jinými produkty k mytí vyjde. Takže pokud vás zajímá, jaká tato mýdla vlastně byla, jestli voněla, plnila svůj účel, mydlila a jak se vyplatí nebo nevyplatí, pokračujte ve čtení! ☺


Na začátek je asi dobré říct, že mýdla jsem dostala v rámci barterové spolupráce právě od slovenské firmy Mýdlo z farmy. Pochopitelně to nemá žádný vliv na hodnocení, jedná se čistě o můj názor, nezávisle na tom, že jsem výrobky dostala. ☺


Zásilka mi přišla v malé krabičce s velkým razítkem v podobě loga firmy. Po otevření jsem byla překvapená, jak byla mýdla zabalená. Nikde nebyl ani kousek plastu. Krabice byla oblepená papírovou izolepou, uvnitř nebyla žádná folie, nic. Za mě velký palec nahoru už jen za tohle. Mýdla na sobě měla vždy jen papírový přebal a všechna byla obmotána bílým papírem. Vzorečky, které jsem dostala, byly taky jen v papírovém sáčku. Tohle opravdu oceňuju, super přístup!






Vybrala jsem si čtyři mýdla. Kávové, s vůní kafrovníku, skořicové a citrónové. Všechna jsou ručně vyráběná a obsahují jen přírodní látky. Za což dávám další velký palec nahoru! ☺
Cenově se pohybujeme kolem 4-5 euro, výjimečně stojí mýdlo necelých šest. Takže v přepočtu na naše peníze jsme v rozmezí 100-150 Kč. To, jestli je ta cena za slovenský přírodní produkt, který je navíc ekologický, vysoká nebo nízká, to už je asi na posouzení každého z vás.



A pojďme tedy na jednotlivé kusy! ☺

Začneme kávovým. Vůně není nijak výrazná, cítíte z toho jen takovou tu klasickou příjemnou vůni přírodních mýdel. Má v sobě větší částečky, které při mytí docela vnímáte. Pokud máte ale stejně jako já jemnější kůži třeba na hrudníku, může to na vás být až moc, může to být už lehce nepříjemné. Ale třeba na záda to pro mě bylo v pohodě. Navíc si myslím, že by se tahle peelingová mýdla mohla zamlouvat i chlapům.






Pokračujeme s kafrovníkovým. Upřímně, po tomhle jsem sáhla ze zvědavosti. Nevěděla jsem totiž, jak takový kafrovník voní. Ale bohužel jsem to nepoznala ani z toho mýdla. Cítila jsem tam nějakou jemnou vůni, něco lehce bylinkového, když bylo suché. Ale po namočení bohužel v podstatě zmizela i ta slaboučká vůně. Mydlilo pěkně, poslouží, ale tu vůni tam bohužel nějak moc nenajdete, no.







U skořicového je to ale jinak. Opět obsahovalo malé částečky. Bylo trochu jemnější než to kávové. A vonělo skvěle. Přece jen je vůně skořice docela výrazná sama o sobě. Takže to jsem cítila i po namočení. Opět nedráždí a neškrábe tolik, jako to kávové, takže pro mě bylo použitelné i na jiné části těla. Tohle bylo moc fajn. (A zmizelo u nás jako první.)





Posledním kouskem bylo citrónové. Ale v tom jsem citrón teda nepoznala ani v suchém stavu. Bohužel, opravdu to skoro nevonělo. Nicméně jsem ho spotřebovala, pasovala jsem jej totiž na kus, na kterém jsem zkoušela počet umytí. Každopádně tohle byl za mě nejslabší kousek.






V balíčku jsem dostala i tři vzorečky.
Ten nejtmavší, to je arganové mýdlo. Takže tam jsem vůni neočekávala. Cítili jste z toho zase takovou tu příjemnou mýdlovou přírodní vůni, která je typická pro ručně dělaná mýdla. Překvapilo mě ale, že bylo jemnější a mnohem víc mydlilo, než ta ostatní mýdla.
Co se týká toho odřezku s těmi tečkami, ten měl vonět jako mateřídouška. Což je bylinka, kterou naprosto zbožňuju. A když ji stříhám na sušení na čaje, opravdu si to užívám. A bylo tomu tak i u tohoto mýdla. Vonělo krásně, klidně tam té esence mohlo být i víc. Ale lehce jste tu vůni cítili i při mydlení.
Ten třetí vzoreček je s vůní šalvěje. A je to stejný případ, jako s tím mateřídouškovým. Klidně víc vůně. Ale jinak za mě dobrý. ☺




Co se teda týká nějakého mého závěru ve smyslu poměru „cena a výkon“. Přírodní kosmetika bývá obecně cenově trošku výš. Možná vám to tak může připadat i u těchto mýdel. Na druhou stranu, to jedno mýdlo mi vydrželo zhruba 40 umytí celého těla. Jasně, záleží, jak moc se mydlíte, jakou plochu... (Nebo kolikrát vám to mýdlo spadne do vany, jak dlouho ho lovíte... :D) Ale mně osobně to prostě vyšlo na nějakých čtyřicet dní. Což je doba, za kterou spotřebujete třeba dva sprcháče. Dejme tomu. A pak záleží, jestli si kupujete Balea sprcháč za dvacku, Aroma Rituals za 50 Kč nebo přírodní mycí kosmetiku za stovku. Jsou to navíc průmyslově dělané výrobky, v plastových obalech a s úplně jiným složením. Takže to, jestli je to mýdlo drahá záležitost, to je na posouzení každého z vás. Ale opravdu je potřeba brát v potaz ty přírodní složky. S takovým složením se prostě nedostanete na cenu jednoho eura na kus.

Co bych řekla obecně k vlastnostem mýdel. Klidně by mohly obsahovat víc éterických olejů, mohly by více vonět. Kvalitní éterické oleje mají opravdu sílu a věřím, že to jde přenést i do těch mýdel. Je to pak škoda, když se těšíte na nějakou vůní, ale nedostanete ji z toho v takové míře, v jaké byste chtěli. Neříkám, že to má být cítit na kilometry daleko, to určitě ne. Jen by bylo fajn, aby z toho byl nějaký prožitek při tom mydlení. Ano, voněla, některá více, některá méně, ale kdyby bylo na mně, klidně bych tam toho aroma snesla ještě o trochu víc. ☺
Jinak mydlí opravdu hezky, funkci plní tak, jak mají. Je teda hodně o zvyku ten pocit, která mýdla zanechávají. Hlavně ze začátku, když začínáte mýdla používat. Máte lehce pocit, jakoby vás to mýdlo vysušilo. Což je logické, to mýdla dělají. Pak mi ale v průběhu používání přišlo, že je ten pocit čím dál slabší. Jestli to bylo čistě tím, že jsem to mýdlo používala víc, nebo hrál roli můj zvyk a to, že jsem to přestala vnímat, to nemůžu říct s jistotou. Podle mě to ale byla kombinace obojího.

Jinak komunikace s obchodem, poskytnutí obrovského množství času, prostoru, ochota uspořádat soutěž, cit při balení, myšlení na ekologii, to všechno bylo naprosto perfektní. A moc za tyhle věci děkuju, vážím si jich.


Takže toliko k mojí recenzi. Schválně mi dejte do komentářů vědět, jestli používáte na mytí celého těla, nejen rukou, tuhá mýdla, popřípadě od jaké značky. ☺

A já se budu zase těšit u dalšího článku!

K.

10 komentářů:

  1. Momentálně jsem začala tuhé mýdla používat od značky Almara Soap a jsem nadmíru spokojená :-).
    Tyhle se mi ale taky moc líbí!
    Michaela Blog

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerajú nádherne :) Určite ich v blízkej dobe vyskúšam :)

    xoxo | Monica from https://lipstickverse.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím no, to mi nepřipadá jako taková hitparáda. Chápu, že eko-bio a ještě vyráběné na Slovensku, to je super, bez plastů a tak, ale často kupuju mýdla od malých výrobců, třeba na trzích a na nedostatek vůně jsem si snad nikdy nemohla stěžovat... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, naprosto chápu. Ono to není tak, že by to nevonělo vůbec, to ne. Ale klidně by tam té esence mohlo být více, no... ☺

      Vymazat
  4. Já jsem si kdysi koupila mýdlo od Soaphorie a taky jsem byla zklamaná, že nevonělo tak, jak jsem si představovala. Od té doby si kupuju jen černé mýdlo na čistění pleti.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černé mýdlo jsem ještě nezkoušela, neměla jsem nějak problematickou pleť, ale teď se mi teda pupínky dělají víc, tak už ho možná taky otestuju. ☺

      Vymazat
  5. Mala som verziu s ciernym uhlim a bolo super. Mozem len odporucit.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat